شرکت امنیت سایبری کسپرسکی (Kaspersky) در تازهترین گزارش خود به وضعیت کشورهای مختلف در زمینه ابزارهای جاسوسی تعقیبافزار پرداخته است. متاسفانه نام ایران نیز در این لیست به چشم خورده و به نظر میرسد که کاربران ایرانی وضعیت نامناسبی در برابر این نوع بدافزار جاسوسی دارد.
تعقیبافزار (Stalkerware) به اپلیکیشنهای جاسوسی نامحسوسی گفته میشود که پس از نصب و اجرا روی گوشیهای هوشمند یا رایانههای شخصی، دادههای حساس و شخصی قربانی از جمله موقعیت مکانی و مسیر حرکت وی را برای فرد تعقیبکننده ارسال میکنند.
جاسوسافزارهای Stalkerware معمولاً به شکل اپلیکیشنهای کاربردی و قانونی مثل نرمافزارهای کنترل کودک ظاهر میشوند، اما در واقعیت عملکرد آنها بسیار متفاوت است. این گونه بدافزارها معمولاً بدون رضایت و اطلاع کاربر به ردیابی وی میپردازند.
تازهترین گزارش سالانه Stalkerware شرکت کسپرسکی که اخیراً منتشر شده، حاکی از آن است که تقریباً 310 هزار کاربر از سراسر جهان قربانی اپلیکیشنهای جاسوسی استاکر و نظارت مخفی (تعقیبافزار) قرار گرفتهاند.
به گزارش zawya، البته در این گزارش توضیح داده شده که تنها اپلیکیشنهای جاسوسی تعقیبافزار مشکل اساسی نیستند، بلکه 40 درصد از افراد مورد بررسی از سراسر جهان نیز اظهار دارند که تحت تعقیب قرار داشته و یا مشکوک به تعقیب هستند.
در گزارش فوق که هدف آن ارائه درک بهتر نسبت به افراد تحت تعقیب دیجیتال در سطح جهانی است، متخصصان شرکت امنیت سایبری Kaspersky از 31031 قربانی تحت تاثیر تعقیبافزارها در سال 2023 خبر دادهاند. این رقم به معنای افزایش 5.8 درصدی نسبت به سال 2022 است.
کاربران ایرانی در وضعیت نامناسبی قرار دارند
طبق اعلام کسپرسکی، در سال 2023 کاربران روسیه، برزیل و هند همچنان صدرنشین لیست بیشترین قربانیان Stalkerware در جهان بودهاند. این در حالی است که ایران نیز به جمع پنج کشور برتر از لحاظ قربانیان تعقیبافزار وارد شده و جایگاه چهارم را تصاحب کرده است.
متأسفانه ایران در منطقه خاورمیانه جایگاه نخست را داشته و پس از آن نیز به ترتیب کشورهای ترکیه، یمن، مصر و عربستان سعودی قرار گرفتهاند.
در این میان، کشور روسیه با ثبت رکورد 9890 مورد، بیشترین قربانیان اپلیکیشنهای جاسوسی تعقیبافزار را به خود اختصاص داده است. این درحالی است که برزیل و هندوستان به ترتیب با 4186 و 2492 مورد در جایگاه دوم و سوم قرار دارند.
در همین رابطه بخوانید:
- توصیه گوگل: با نرم افزارهای پاک کننده (Cleaner) گوشی های اندرویدی خداحافظی کنید
- فیلترینگ ایران را به سومین کشور آلوده به بدافزار در دنیا تبدیل کرد!
جایگاه چهارم از لحاظ تعداد قربانیان بدافزارهای Stalkerware نیز به ایران اختصاص یافته است. شایان ذکر است که علیرغم رسیدن نام ایران به جایگاه چهارم این لیست، کشور ما نسبت به سایر کشورها از جمعیت کمتری برخوردار است.
در نظر داشته باشید که شناسایی اپلیکیشنهای تعقیبافزار به شدت دشوار است، چرا که این اپلیکیشنهای جاسوسی معمولاً به شکل یک نرمافزار کاربری ظاهر شده و با فریب کاربر میتوانند دسترسی مجاز به اطلاعات را دریافت کنند.